Nástroje pro stříhání videa v Blenderu – Blender Power Sequencer

Autor: | 19. 6. 2021 | IT, Linux, Video

Štítky: blender | linux | ubuntu

Blender Power Sequencer je užitečný nástroj na stříhání videí, jak jsem zvyklý například v Kdenlive. Od verze Blenderu 2.81 je zahrnut v instalaci v rozšířeních. Jen je ho potřeba aktivovat Edit -> Preferences -> Add-ons

Kouzlo Blender Power Sequenceru tkví především v klávesových zkratkách použitelných při editací videí. Zde je krásná a přehledná dokumentace.

VSE transform tools – další vylepšení Power sequenceru

VSE Transform Tools je další rozšíření do Blenderu. Není obsaženo v instalaci Blenderu a tak je nutné ho stáhnout a doinstalovat v Add-ons. Na tento plugin mě navedly stránky Power Sequenceru.  Power Sequencer mě navedl na tyto stránky. Ovšem nejsem si jistý aktuálností a vývojem pluginu. Poslední příspěvek do Githubu vidím 16.září 2020. Je tedy možné, že vývoj zamrznul a v novějším Blender 2.92 vykazoval plugin chyby.

Náhodou jsem narazil na tento fork, který vypadá aktivně vyvíjen. Poslední příspěvek vidím 9.6.2021. Nefungují všechny funkce v dokumentaci. Ne všechny jsem testoval, ale například funkce Crop ještě není funkční. V historii kódu jsem viděl commit, ve kterém bylo napsáno: pomalá příprava na funkcionalitu Crop.

Zároveň přímo ve forku vidím napsáno, že je vyvíjen pro Blender 2.92 a vyšší, kde došlo ke změně API. Vývoj má své tempo, na druhou stranu pokud chci používat Blender 2.92 a vyšší, tak jsem nenašel jinou alternativu. Prostě funkci Crop zatím oželím a seznámím se s ostatníma.

Jak efektivně pracovat s VSE Transform Tools mi ukázalo toto video (zejména to trackování se mi bude v brzké době hodit).

Další články